welcome..take a tour..but don't forget to follow and do comment. give some footprint to me do follow u too =)

hey i'm nuffnangerrr

mr. h12

toturial cik ila : buat header transparent




ini first time i buat toturial. i nak ajar u all macam mana nak buat header transperant i yang boleh la, yang kat atas tu ^...deyhh *korea ok korea**mata blinkblink*....ada beberapa budak comel *ececece* ada tanya i
"akak..macammana nak buat mcam header akak tu"
kembang kejap kau hahahaha...budak2 comel ni tanya sah2 la header i comel....senang je...i pun baru je belajar..sekodeng blog orang ni orang tu then try...korang surf je internit tu *pufff* keluar

BTW dah pun terlajak menaip, i akan ajar step by step, paling mudah dan i pasti yakin dan conform ade yang akan cakap punya
"hukaloh semua pun dia nak ajar"

ok memang i ajar yang betul2 basic dan paling mudah ==''.INSYAALLAH mudah-mudahan korang yang nak belajar faham...

first step..korang kene lah download adobe phoshop...ok...sebelum jauh menonong minta ampun minta maaf patik cuma tahu guna yang cs5 saja...kalau yang terlebih power or terkureng sikit...mungkin lebih kurang sama cuma tempat atau gambar button dia je lain.tapi yang pasti adobe cs5 je i penah guna..selain tu tak pernah i guna.

okok dah panjang sangat pun membebelkan...let proceed it 

adobe cs5

mula2 korang tekan open pilih la gambar mana korang nak masuk nak tempek atas blog korang tu


ha..pilih..pilih
dah munculkan gambarnya...then korang tekan yang kat nombor 1 tu untuk colour *pun bole* gambar tu.
korang ikut je nombor-nombor i dah label tu ye...harap korang faham la dengan label2 i tu..nak terang pun i dah tak tau nak terang macam mana lagi..kalau yang colour terover dose mcm i tu korang tekan nombor 5 then buang yang terover-over tu ye


pastikan yang bergaris tu yang nak kita munculkan je

upsss terlupa nak pesan tadi..kalau susah sangat nak colour2 gambar korang yang kiut miut tu...asyik teroverdose je...korang tekan je yang kat bawah belah kiri tu...nampak? yang ada % tu...korang besarkan no dia..lagi besar lagi mudah korang nak adjust.then, bila korang dah rasa 'yeah ! ini lah yang aku mahukan' *dah satisfied gila dah ni* korang tekan no 1 then cari button copy... pastu tekan button no 2 tekan new pulak..




nanti muncullah borang macam kat bawah ni...yang teramat penting i ada bulatkan dengan garis merah tu...kalau nak hasil mcm i permanentkan iak...klau korang lagi power tau selok belok...silakan...untuk size tu..tu size yang i guna untuk header yang i edit untuk sesorang.. yang i 900x500....kalau korang nak yang umppphhhh..ngam-ngam untuk blog korang pergi template > customise > adjust widths > tengok entire blog korang berapa maka kurangkan dari width entire blog tu untuk nampak lawa k kurang dalam 20pixel-40 pixel...entire blog i 920..i kurangkan 20


then dia akan muncul background kotak2 tu..jangan segan silu tekan no 1 tu and cari dan tekan button paste pulak..tekan no2 adjust2 gambar tu letak mana korang nak...contoh i tarik gambar tu ke bawah kiri.




siap je nanty..korang tekan je mana-mana nanti muncul benda alah ni..kalau dah yakin tekan apply tu..kalau rasa gambar tu still tak kena lagi don't apply it ok...
"akak ila kalau dah tekan then nak ubah ?" *muka kompius*
haha..jangan risau...gambar kamu-kamu yang comel tu still boleh di adjust k...yang penting korang tekan gambar no2 yang kat atas ni k ^_^




jom tambah ayat pulak jom....tekan no1 tu then pilih jenis tulisan kat no2..no3 tu korang pilih saiz tulisan..sayang-sayang kalau tulisan yang ada tak cukup gedabak yang korang nak atau tak sekecik kuman yang korang nak, tulis je nombor kat dalam kotak tu..nanty dia muncul saiz korang taip..last sekali pilih warna untuk tulisan korang tu...kalau payah sangat nak carik2 colour..tekan2 dalam kotak besar tu..korang tekan je colour libraries..tinggal tekan je..




ha..kalau malas nak tekan banyak2 ni..serabut la mak aiiihhhhh....sonang je tekan je colour kat sebab kanan tu...yang kat bawah ni....senang je kan...hightlightkan tulisan korang then tekan2 colour yang sesuai. easy !





dah settel..korang tekan butang yang i bulat kuning tu cari save for web tekan ia dan save...nanti ada muncul benda alah lagi..tp i dah penat menscreenshot..lagipun benda tu..korang tak payah tekan apa2 just tekan ok dan siap...
okey..yang i bulat merah tu...tu sangat penting k...contoh kalau korang nak adjust tulisan ke gambar ke..pastikan korang tekan landasan *pun bole* dia...setiap apa yang u all masukkan semua akan diberi landasan k



























ha...siap i label2 lagi..tak paham juga..telan air liur la i

kan dah siap header korang simple mimple je nak buat kan 
then apa lagi upload la kat blog korang yang shomel tu k !
good luck for new trial !
well done who have done !
sekian sahaja segmen bersama si ila
YEAH !!




















































wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

4 comments:

Yasmin Aris said...

rajinnye wat tutor. hehe

Nurul Ain said...

kita tak mahir lg dlm ps ni hehe
http://www.ainahmad.com/

iejah said...

ila.. netbook tak boleh nak download Cs5 ugak... kuciwa sya..hihii

Khaulah Awai said...

@yasmin aris berkongsi meyh
@nurul ain jom sama2 belajar..try step by step
@iejah..kekeke..dah ade reason beli lappy baru tu..hahaha...

Happy Apple