welcome..take a tour..but don't forget to follow and do comment. give some footprint to me do follow u too =)

hey i'm nuffnangerrr

mr. h12

RASA NAK GIGIT ORANG !




ok...
ini dah masuk kali ketiga empat *tengok tengok sampai dah tak terkira dah*
jadual kuliah ditukar
kepandaian melampau punya pengurusan
apekehalnya diorang ni
what the
$*(&*^#$%)(


pertama dgan kedua dengan ketiga tu
okeyh...tak kesah pun ^_^
still dapat terima
tapi bila kali keempat..
EMPAT kelas TAK DAPAT DITEMPATKAN ! EMPAT !
what a bloody hell
abis ! nak g tiga kelas je..
DEABAK ! DEABAK ! ==!
subject lain tak payah je kan







memang kepala betullah kan !
homaigat !
esok sah tukar lagi..
then tukar lagi..tukar lagi
ape entah la diorg ni

tu lah
nak sangat guna system
pilih kelas sendirikan
kan dah serabut
ramai salah daftar
and the MOST BRILLIANT
segala bagai subjek nak didaftarkan
semua ditampal di fakulti
ehehehe….hai makcik pakcik
kami cuti ye..CUTI !
bukannya kat FALKULTI
kat KAMPUNG ye…KAMPUNG!


I yang dah daftar betul pun kena sekali
ok..makin meluap2 lah darah I ni
yang budak2 ni pun kepandaian juga
dah taktau nak daftar subjek apa
pandai2 daftar senyap2
pastu the most POINT
tak bagi tau I pun…ok ! DEABAK!
then salah
*clapclapclap*
PADAN MUKA OK!
PADAN MUKA !
nak daftar subjek pun kedekut nak bagitau
itu makan dia
semua nak buat senyap2
org lain takyah pikir kan
pastu I pun terkena tempias..
OK…TERIMA KASIH LAH SEMUA
TERIMA KASIH !
ok migraine !


*****************************************
seperti sangkaan i
jadual tukar semula sebanyak dua kali
kali pertama 1je lagi tak ditempatkan
yang last and the latest one


yang i daftar



ok..ini sangat SHIT !
jadual ditukar begitu juga kelas
dari a ke b ke d ke c
homaigot...!!
ape masalah diorng sebenarnya
lect dah start mengajar pun
buku dah tempat pun
tukar kelas mean tukar lect juga
mean kemungkinan besar ada mata pelajaran yang dah tertinggal
dan cara pengajaran berbeza
ok jutaan terima kasih FALKULTI
sebab menambah-nambah serabutnya
seriously sangat SERABUT !
sebaiknya falkulti dari awal anda beri kelas kami
tak lah sakit hati sangat !
menyusahkan dan membuangkan masa orang
























wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

^_^ senyum !




haha...
tajuk post ni dah banyak  kali i tukar
tak tahu nak isi apa sebenarnya
last-last...itu yang jadi

semalam..
i tak tahu kenapa
kawan i sorang tu
Zura Aziz tu
galak bebeno amik gambarnye pun
habis semua kelas jadi sesi amik gambar
wah...naik malu pun ada
haha..ini semua
gara-gara pensyarah tak masuk kelas ni
haisshhhh..penat sungguh ke kelas dua kali
pagi balik tapi pensyarah tak masuh
WHAT THE ___
Ok berbalik pada senyum ^_^ tadi
haha...
setelah dipaksa *cewahhh poyo je*
i pun bergamba sakai lah dengan kawan i tu
then entah kenapa la
hari tu budak MATA BULAT
hehe..sapa MATA BULAT tu ?
ade le *acececece*
haha...budak pendek yang i suka tengok la
haipp....don’t think bukan-bukan ye
tak mo-tak mo-tak mo- *iskiskisk geleg-geleng kepala*
ala..i suka dia macam suka retiss tu
tapi ==! Dia bukan retiss ok
dia budak pendek+mata BULATBULAT
hahaha equal macam budak-budak
upsss…tak baik betul kutuk2 dia kan
bukan pendek..tak tinggi je kan ^00^ hohoho

dan yang paling penting dia BUDAK BAIK
macam NERD la juga..tp SMART
tak seNERD NERD la kut *mohon paham2 la ye*
maaf-maaf-maaf terpesong lagi
ha…si mata bulat ni sejak dua menjak tige menjak empat menjak…dan bermenjak-menjak la
selalu tegur2 I dengan kawan
*blushingblushingblushing*
konon2 tanya jadual..haha
ok ! I perasan ye disitu ^00^
entah la..tapi tak habis2 tanya jadual
lepas tu mebelit-belit ayat Tanya
peastu pening sendiri
owh so COMEL lah
garu-garu kepala
dengan MATA BULAT dia tu
haaaaaa! *hysteria I u*

then tengah-tengah berphoto shot *cewahhh*
sekali otak I ni hantar mesej
“bulatkan mata kau ila”
and ‘snap’
then si zura tu
“ila Bluetooth nak ?”
taknak la I banyak gila gambar dah la semua hodoh2
then dia tunjuk gambar I bulatkan mata tu
homaigot..homaigot…homaigottt !!!
ada gambar MATA BULAT tu kat belakang
haishhh…kalu takde dia dalam kelas tu
kompem I lompat punya *jerit2*
tapi I mampu tahan jerit je…
eeeeee *jerit suara kecik tu*
ok merah muka
MATA BULAT i + MATA BULAT betul
it really perfect !!
and it a candied picture
wah !!!
nanty I masukkan gambar ye
hurmmm..got to go class now..
da-da
xoxoxo

seperti yang telah dijanjikan
ni gambar-gambarnya
*ok ini semua poyo ok..poyo! ^00^*


kelas 9pagi 1

kelas 9pagi 2

kelas pukul 11
ni lah gambar yang DEABAK sangat tu
nampak? nampak ? si MATA BULAT kat belakang tu
huhuhuhu

meeting malam

ok..sebenarnya beriban lagi *ok tipulah tu* banyak lagi
gambarnya
tapi gambarnya tak chanteekkk
ini sajalah i mampu tunjuk
haha
have a nice day !















wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

Motivasi: Tip melupakan seseorang yang istimewa



(Bersama: Dr. HM Tuah Iskandar Al-Haj)

YANG PALING SEKSA IALAH CUBA MELUPAKAN SESEORANG SEDANGKAN ORANG ITU TIDAK BOLEH DILUPAKAN. DIA SENTIASA DITEMUI; DI TENGAH JALAN, DI DALAM BAS, KETIKA SAMA-SAMA MENUNGGU ANAK DI SEKOLAH, DI PASAR RAYA, DI PASAR MALAM, DI PEJABAT, DI DEWAN KULIAH MALAH DI MANA-MANA SAJA. LEBIH SEKSA KALAU ADA KENANGAN-KENANGAN TERTENTU BERSAMANYA. SETIAP KALI CUBA MELUPAKANNYA, SEMAKIN RINDU PULA JADINYA.

Begitulah hakikat hidup. Berkenalan itu jauh lebih mudah daripada cuba berpisah. Walaupun perkenalan memerlukan keberanian, kesabaran, iltizam, kesungguhan tetapi perpisahan memerlukan jauh lebih banyak daripada semuanya itu. Anda perlu berani untuk melupakannya sedangkan anda memang tidak mampu melupakannya.

Bagaimana lagi harus bersabar sedangkan anda tidak mampu mengelak. Hendak iltizam apa lagi kalau kesungguhan untuk melupakannya juga tidak kesampaian. Begitulah seksa dan deritanya detik-detik untuk berpisah. Sebab itulah usah mudah-mudah membina hubungan istimewa sebab perpisahan kalau terjadi pada saat begini sangat menyeksakan.

Jika anda tidak mampu melupakannya, tidak usahlah melupakannya. Mengenang kebaikan seseorang atas nama ALLAH adalah jauh lebih baik berbanding membenci seseorang atas kejahatannya walaupun atas nama ALLAH.

“Tiada yang paling indah dalam hidup selain bersaudara denganmu, tiada yang lebih sakit selain berpisah denganmu, tiada yang lebih manis bila ada kenangan bersamamu, namun ada yang terbaik dalam memori hidupku kerana ada kebaikan dan pengorbananmu.” Hidup memang perlu toleransi sebab membenci itu menyakitkan jiwa, ia menyesakkan nafas dan membasmi bahagia. Sebaliknya menyayangi itu mengkayakan jiwa, melegakan nafas dan menjamin bahagia.

Namun, atas pelbagai sebab dan alasan, ada kalanya kita seolah-olah ‘wajib’ melupakan seseorang, bukan disebabkan dia itu tidak baik tetapi semata-mata kita tidak mampu lagi hendak mengingatinya. Setiap kali teringat hati terlalu kesal berpisah dengannya, jiwa rasa digarit-garit dengan garpu, maka tatkala ini adalah lebih baik menghilangkan semua memori dan membina lapangan baru.

Bagaimana? Berikut adalah beberapa tip melupakan seseorang. Ia telah membantu ramai orang yang tidak upaya memadamkan bayang-bayang seseorang dalam hati dan memori.

- Buang semua kenangan bersamanya termasuk gambar, lagu, cenderahati dan lain-lain. Bukan tidak lagi menghargai pemberiannya tetapi tidak mahu lagi terkenang-kenangkannya.

- Kenang kejahatannya lebih daripada kebaikannya. Bukan hendak menafikan kebaikan-kebaikannya tetapi tidak mungkin melupakan jika sarat dengan memori kebaikan.

- Anggap dia dijadikan bukan untuk anda. Dia untuk orang lain dan anda juga untuk orang lain.

- Percaya pada jodoh, takdir dan hikmah di sebalik perpisahan itu. Pasti ada.

- Carilah pengganti. Usah setia pada prinsip lapuk yang merugikan. Hidup perlu diteruskan dan diurus dengan baik.

- Usah biarkan hati digayut rindu, pilu.

- Elakkan kerap bersendirian tapi keluarlah aktifkan diri.

- Anggap dia tak pernah wujud di muka bumi ini dan anda tidak pernah berkenalan dengannya.

- Faham dan percaya anda sengaja ditemukan insan yang salah supaya akan lebih bersyukur apabila bertemu insan yang betul.

- Mohon pada ALLAH supaya dia lenyap dari fikiran anda.

Jom sama2 menanti kekasih halal ♥















wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

alam kuliah


ok..memang nampak poyo disitu ye
bercerita tentang first day segala bagai
^00^ hehehe...tapi i tetap nak cerita k

semalam my first day lah kuliah untuk sem 2 ni
serius mengantuk giler dalam semua kelas
mata ni dah macam ape tah
dari tadi menguap...
tapi tu lah
tahan je lah
ALHAMDULLILAH
dapatlah kelas dengan dua budak i kenal
tak le terkapai2 dalam kelas sorang2
cukup koata satu meja
walaupun..tsktsktsk
tak dapat sekelas dengan kawan rapat i tu
tukul i tu...study semua dialah yang bising
baru lah nak stay up 3,4 pagi


ok..tadi kelas bebuta pagi *hahaha..tambah perasa*
padahal dah kul9
ada kelas bi
ohoooo *muka macam nampak hantu*
english u all
haishhh..kepala dah ligat dah
essay...essay...essay..essay..essay..essay..essay..essay..essay...essay...essay..essay..essay..essay..essay..essay..essay...essay...essay..essay..essay..essay..essay..essay..essay...essay...essay..essay..essay..essay..essay..essay..essay...essay...essay..essay..essay..essay..essay..essay..
owh...habis la exam pad i u all
habis lah dakwat pen i
hikhikhik...
i+essay=&^@*)(!&
seperti yang disangka
review lecture
memang mengenai essay,dan essay...dan essay...dan essay
oh!damn!

BUT!i think i gonna be enjoy kut...hehehe
sebab yang ajar tu ok la
tak garang ! yeepeeee *lompat-lompat*
tapi the 'enjoy' excluding essay tu lah kut...
seriously dah lama kut tak buat karangan berjela-jela ni
and i dah terbayang dengan kertas dengan pen
membebel sebab stuck tak tau nak sambung ayat
ohoooooooiiiiiiiiii hoooiiiiii !
let move it to the side

kelas bi pagi tadi
maam Shariena
macam biasa ice breaking
and i the fourth one. *haha...perlu la kan ? ==''*
semua yang dalam kelas tu kebanyakkan
memang i dah kenal
kelas lama sama
then when the teacher ask to the member
"u kenal tak kawan2 u ni"
and their answer kebanyakkan
"kenal khaulah dengan Tee"
khaulah tu i, yang tee tu budak cina yang rapat ngn i kat kampus
HAHA! kitewng mampu gelak je le
femes i dengan si Tee tu u all
haha vongok je
padahal memang dah selalu sama kelas ngn diorang
sbb kami sering dicampak ke kelas asing
hohohoho..sebab tu la ramai yang kitewng kenal
yang lain selalu stay kelas sama je
mana nak spread kan ?
adoyaiii


then second class
enterprouna *jap2...fail betul eja benda alah ni*
enterpreneuership
masuk spell it wright ni
kompem awal2 dah out..haa
subjek ni ada dua kelas je
kelas i dengan kelas sebelah
time pun sama..
then kiteorg ni berteka teki la
sapa yang akan ajar kitewng
maan zailin ke prof mahzom
hahaha..tak lama tu maam zailin lalu..
ok dia pergi kelas sebelah
lima minit kemudian
prof mahzom lalu
haik ! dua-dua pegi kelas sebelah
abis ktewng ni sapa nak ajar ma?
"baguslah...dua-dua pergi sebelah...sorang ngaja depan
sorang ngaja belakang..kite melanggut je lah..haisshhh"
then tak lama tu
baru lah maam zailin beralah ke kelas kitewng
haha..naseb !
yang kitewng nak..haha
jadi sebagai pembukaan kelas..
yang hanya berapa ketul tu
kami disajikan dengan bebelan
naseb ! naseb !

then kelas terakhir
conflict management
dengan sir Juraimy
kelas seperti tadi berketul je
ni pun kene bebel
dapat pulak dia ni memang bekas counselor
memang berbekas-bekas-bekas-bekas lah dibebelnya
tapi for me he very great
double degree dia amik wooo
diploma sekali dengan degree
ke degree dengan phd...aiyyyooo sudah lupa ma
tapi pointer dua2...3.4 and 3.3
kehebatan meyh..amek time umur40 tu
diploma degree phd semua dia sapu
2diploma yang lain satu setiap satu
tapi...serius kelas ni lah maha mengantuk ma
merah2 mata i tahan ngantuk

itu je la update pasal semalam..
arini kelas kul11
tu lenggang mak kangkung i  ni ha..
hahaha..bukan senang nak dapat kelas pukul11 ni
selalu 8-9
bahagia kut kalau kelas hari-hari macam ni
hehe ^00^



















wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

SHOPPING TIME ! KL !



setelah dua hari memerap diri dikampus
i amik keputusan dengan kawan i
keluar-keluar menikmati bandaraya kuala lumpur *acecece*
actually, kawan i tu tak pernah meronda2 KL ni selain Pudu
so i bawak la dia kenal tempat2 yang best boleh la
kat area kampus kiteorang ni

tempat pertama kiteorang pergi
JALAN MASJID INDIA
teruja la juga kawan i tu kat situ
“wah khaulah murah nya...eh..eh...tu..tu...murah..murah ”
antara bait-bait yang muncul dari mulut beliau
“jap kita bawa MUAZ TEXTILE..barang dia lagi murah tau”
then I bawa la dia ke MUAZ t. tu *penat nak tulis panjang I bagi nama dia M.T je la eh*
kat M.T tu lagilah bulat besar mata dia..
hahaha..barang murah..
tambah perasa lagi..dia tak pernah turun situ…WALAWEH !
ok..kepada anda-anda yang nak cari tudung baju murah..silalah ke M.T tu ye
dialu-alukan..sangat murah !
tapi ye le barang murah kan..faham-faham lah
ada yang tahan lama dan ada yang tak k..
so berisiko lah sikit kat situ
dan dekat M.T ni…crowded gila…
ramai orang dan tempat dia berhabuk2 sikit..
yang tak tahan habuk macam i
bawak la topeng hidung tu ye ^__^


then dah habis shopping…kiteorg pening macam mana nak balik
“tu la kau ila pandai-pandai  bawa anak dara orang berjalan..jalan pun tak pandai lagi”
I dah berpeluh dah…dah berpusing-pusing tengok sign sana sini
“tadi kita naik sini…masalahnya macam mana nak ke platform sana ?”
I Tanya si kawan I tu…dia diam..ok terasa CERDIK SANGAT disitu…tu first time dia berjalan la wooiii
last2 I decide naik je train kat situ next stesen baru tukar platform senang…
bila dah sampai I dengar dia kata boleh tukar ke KTM
sekali lagi suka buat PANDAI…
I ajak member I naik KTM ke THE MINES
bapak la..! first time I sampai platform bandaraya tu..then nak memandai..PANDAI..!
perghhh..jauh gila kut LRT ke KTM…
asalnya dalam hati ni dah berdebar dah..sebab tak jumpa sign board KTM dari tadi..
nasib baik last2 jumpa..betul jalan kitewng guna tu
then sekarang I konfius mana satuplatform
last2 tanya makcik kat situ
nasib dia tunjuk
ok selamat !
selamat lah sangat ! naseb I perasan yang nanty kena tukar train kalau tak kea lam mana lah kitewng lepas kan ==
then turun KTM pening semula..tanya lagi makcik2 yang ade then naik KTM yang ditunjuk
ALHAMDULLILAH sampai juga…kawan I cakap kat i
“pening lah tina dengan KTM ni…Tina rasa tina tak reti naik lagilah kalau sorang”
dalam hati I dah gelak-gelak…sayang oii…I dah setahun jagung duduk sini pun tak paham lagi..ni kan pulak I yang bawak u merata round pusing-pusing..i sendiri dah tak ingat naik turun..patah sana sini..ni kan pulak u…I apa lagi..senyum je la..tak perlu kata apa-apa !


sampai THE MINES I bawak dia makan coolblog dengan rotiboy…I dah agak dah first time juga tu..betul lah telaah i…kapada u all yang tak pernah try…rugi you all…try la nanty ye =D
then kiteorg shopping2…yang tu tak payah cerita la kut..itu normal..keluar masuk kedai je then beli..ok..normal ye tu…sama macam korang2…

dah habis shopping..kaki pun lenguh..i dah malas nak jalan..so I suggest naik bot kat situ..itu pun kalau tak lama tunggu..kalau lama..terpaksa la jalan kaki =( ..
then it a big luck…!kiteorg nek beli tiket bot dah sampai…wow !
then kiteorang naik la…senyum dah lebar dah time tu..
ye la tangan dah penuh kaki dah lenguh…sonok la tak payah nak tambah lenguh kan ?
dan mungkin itu hari bertuah kitewng kut..dalam bot tu ada 6org je…I dengan kawan I dengan 4 insan bernama manusia…haha… ^00^ …mula2 kitewng naik then duduk depan *actually mula2 I ingat tu belakang ye..tak pasan tempat pemandu ngadap situ ==! Then yang empat makhluk tu pun ikut la duduk situ…bila bot dah gerak baru I pasan..then ajak kawan I move belakang
LIKE BOSS I told u…kusen panjang tu ketewang duduk berdua…wah..DEABAK la !
sila bayangkan ! haha..jangan jeles ^00^


yang ini kelakar kut..bila sampai stesen LRT..dah naik jejantas tinggal nak turun tangga je..LRT sampai..i dalam hati
“sempat ni nak naik..rilek..rilek”
so i rilek la jalan...
sekali makcik kat depan i berlari...ok itu tahan lagi..
sekali lelaki belakang i lari.
automatic I belari…
kekekeke..i pun tahu asal I lari…tiba2 je
dah tu paling laju…
makcik dengan guy tu I potong habis..
dan bila sampai tren tu tak buka pintu pun lagi..
baru berhenti
time tu memang dah merah menyala muka i
malu…haaaaa! MALU..!
nak nangis pun ada..
yang kawan I sampai je ketawa tak berhenti2
sampai dalam tren apa lagi bersembur la I ketawa
sampai pelik orang dalam tu
kekekeke..hilang terus malu i
kawan I pun tak sangka yang I akan lari canggitu sekali
“khaulah..kalau ko tak lari pun..sempat je sampai…macam apa je tadi…hahaha”
sampai sakit rahang ketawa ma…

last sekali kitewng ke TBS..makan2
dan perkara yang sedih kawan I ni tak pernah sampai TBS tu
padahal sebelah kampus I je pun…
huhu…dari pukul 1 ketewng keluar sampai 10.30 malam
iskiskisk..anak dara-anak dara *geleng-geleng kepala ^00^*
itulah cerita kami
sekian, terimasss



#oleh kerana line celcom kat kampus I ni dengan wifi connection I macam nak kena gigit,maka masa I berblog akan dikurangkan T.T sedih.pedih.medih !
atas kesengalan kedua benda alah ni..gambar pun i tak dapat masukkan
maka silalah menjamu huruf-huruf yang berjela-jela ni ye ^00^ 

wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

Tips disayangi isteri ?



kehkehkeh
bila mereka bercerita tentang alam perkahwinan segala bagai
dan i yang menjadi pendengar ditengah-tengah
sang-sang suami yang terbaik ni mula membuka alam suami isteri
ewwyuuuuu....
hahahaha..
btw mungkin betul kut apa yang diorang kongsikan tu
mungkin boleh dijadikan tips untuk sang pria2 kat luar tu kan
haha
first,
nasihat si  A *cewah..siap ber A B lagi..kekeke..mana boleh kasi tau nama nanty disembelih nya i takke nayee tu..HAHA*
perangai isteri dia ni suka try resepi baru
bila tak jadi resepi dia
cepat2 isteri dia tu sorok atau buang
sometime si A ni jumpa..
then dia amik and makan depan isteri dia
dan puji
“rasa arang pun aku telan je depan dia dengan senyum YA ALLAH tuhan je tahu...tapi kadang-kadang tu yang hangus tu sedap...ranggup...tapi tu lah...kadang-kadang”
ceh ! mengutu isteri !
kembang-kempis kembang-kempis la isteri dia
[makan lah masakan isteri anda dan puji macam mana pun rasa dia..btw bagi i wanita zaman moden jaga makan suami..masak air tangan sendiri..it amazing ! seriusly ladies sekarang bukan semua pandai masak dah...i out of list la ye..kekekeke ^00^]

nasihat si B
“bini aku bila merajuk aku kasi bawak keluar malam-malam...tak lama nanty dia elok la..
dia suka keluar malam”
[cari kegemaran/perkara paling ‘dia’ suka supaya senang masa depan nanty...ini perkara yang mungkin sukar untuk cari pada lelaki...DEABAK si B ! DEABAK !..sebab lelaki yang tahu segala2 pasal isteri bukan mudah nak cari...tak percaya ? tepuk dada, tanya selera...dah 30 tahun kawin pun ada suami yang tak tau isteri suka warna apa makan apa...xpercaya ? survey !]

nasihat si C (nasihat ke ?)
“isteri aku tu degil yang amat...perkara yang aku larang tu lah paling dia suka buat !
bila dah susah dapat ‘habuan’ dia..mula la karang berteriak...karang aku jugak yang kena!”
ini mengeluh ye..haha
[dear guys sometime ladiea ni suka buat yang anda tak suka sebab dia suka.faham ? tak faham...baca sepuluh kali ! haha...seriusly kalau bila perempuan buat something korang larang dia buat juga then korang datang tolong dengan muka monyok or whatever...diri mereka akan rasa disayangi..and u look so cute...haha...contoh ? ok contohnya...korang kata
“milah janganlah berlari nanti jatuh”
tapi dia lari juga..then bedebuk jatuh...ade le cedera-cedera..then korang datang tolong..even merungut...dia akan rasa korang caring..jangan tengking sudah..naik kasut tumit tinggi..makan lah jawabnya ! haha]

nasihat si D
dah takde-takde...tiga orang gentelman je time tu..so itu je sempat i petik..sebenarnya ada banyak perkara diorang bincang..tapi malas nak dengar sangat..perkara atas umur kan...haha...sebenarnya i dah merah muka dah dengar diorang berbincang tu i malas dengar..dah takde perkara lain nak berbincang apa ?ishishish...tapi banyak sesi mengutuk juga la dari nasihat2 yang i petik dari keluhan-keluhan diorang tu...

yang rasa berguna tu...SELAMAT BERAMAL LA YE =D



sekian...dari CIK ila

















wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

Akhirnya




alloha semua
hemm...
harini dengan izin tuhan
i selamat sampai ke alam kampus i
huarghhh....terasa berat hati betul masuk kampus
well dah bermaharajalela sebulan kat rumah kan ?
hurmm..apa-apa pun hidup kene teruskan
dunia belajar kene habiskan...YEAH !

bilik pun dah habis cleaning up...
huargghhh..ngantuknyee..
penat mengemas meyh...
lantai yang berhabuk berpasir
macam tepi pantai dah pun berkilat milat
loker yang kosong pun dah penuh dengan barang..
begitu juga meja dan yang lain-lain
akhirnya keadaan bilik dah pun macam berpenghuni..
dari gelap gelita suram
dah pun terang benderang bersinar gitu..
hah ! masa untuk lelap
hilangkan keringat ma..
penat woo
kemas-kemas bilik
then menjaja kek i buat tu
dari aras satu sampai aras tiga
semangat nak bagi kawan2 rasa la katakan
hambek kau..penat kau makan !
well...this is the update for today

have a nice day ! ^_-
salam sayang dari cik ila awsem ! hehe =P






 

wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

khaulah awai belajar buat doodle lah !





dua tiga hari ni i try buat doodle lepas melihat beberapa rakan blog memuat turun doodle hasil ciptaan sendiri
doodle mereka sangat awesome *clapclapclap* great ! great !

tapi i punya..ahahahaha *gelak guling-guling* comotnye lah..dah la line tu bebal !..degil ! huhu asyik tersasar dan tersesat je.. =="

selepas mendapat tunjuk ajar dari si pakar IT i tu...i pun belajar step by step
asyik depan lappy la jawapnye 2,3 hari ni..haha..dan inilah hasilnya










sekian saja dari tuan tanah ^_^
credit to En. Adam yang penat mengajar online
terima kasih cikgu *versi upin ipin*



























wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

toturial cik ila : buat header transparent




ini first time i buat toturial. i nak ajar u all macam mana nak buat header transperant i yang boleh la, yang kat atas tu ^...deyhh *korea ok korea**mata blinkblink*....ada beberapa budak comel *ececece* ada tanya i
"akak..macammana nak buat mcam header akak tu"
kembang kejap kau hahahaha...budak2 comel ni tanya sah2 la header i comel....senang je...i pun baru je belajar..sekodeng blog orang ni orang tu then try...korang surf je internit tu *pufff* keluar

BTW dah pun terlajak menaip, i akan ajar step by step, paling mudah dan i pasti yakin dan conform ade yang akan cakap punya
"hukaloh semua pun dia nak ajar"

ok memang i ajar yang betul2 basic dan paling mudah ==''.INSYAALLAH mudah-mudahan korang yang nak belajar faham...

first step..korang kene lah download adobe phoshop...ok...sebelum jauh menonong minta ampun minta maaf patik cuma tahu guna yang cs5 saja...kalau yang terlebih power or terkureng sikit...mungkin lebih kurang sama cuma tempat atau gambar button dia je lain.tapi yang pasti adobe cs5 je i penah guna..selain tu tak pernah i guna.

okok dah panjang sangat pun membebelkan...let proceed it 

adobe cs5

mula2 korang tekan open pilih la gambar mana korang nak masuk nak tempek atas blog korang tu


ha..pilih..pilih
dah munculkan gambarnya...then korang tekan yang kat nombor 1 tu untuk colour *pun bole* gambar tu.
korang ikut je nombor-nombor i dah label tu ye...harap korang faham la dengan label2 i tu..nak terang pun i dah tak tau nak terang macam mana lagi..kalau yang colour terover dose mcm i tu korang tekan nombor 5 then buang yang terover-over tu ye


pastikan yang bergaris tu yang nak kita munculkan je

upsss terlupa nak pesan tadi..kalau susah sangat nak colour2 gambar korang yang kiut miut tu...asyik teroverdose je...korang tekan je yang kat bawah belah kiri tu...nampak? yang ada % tu...korang besarkan no dia..lagi besar lagi mudah korang nak adjust.then, bila korang dah rasa 'yeah ! ini lah yang aku mahukan' *dah satisfied gila dah ni* korang tekan no 1 then cari button copy... pastu tekan button no 2 tekan new pulak..




nanti muncullah borang macam kat bawah ni...yang teramat penting i ada bulatkan dengan garis merah tu...kalau nak hasil mcm i permanentkan iak...klau korang lagi power tau selok belok...silakan...untuk size tu..tu size yang i guna untuk header yang i edit untuk sesorang.. yang i 900x500....kalau korang nak yang umppphhhh..ngam-ngam untuk blog korang pergi template > customise > adjust widths > tengok entire blog korang berapa maka kurangkan dari width entire blog tu untuk nampak lawa k kurang dalam 20pixel-40 pixel...entire blog i 920..i kurangkan 20


then dia akan muncul background kotak2 tu..jangan segan silu tekan no 1 tu and cari dan tekan button paste pulak..tekan no2 adjust2 gambar tu letak mana korang nak...contoh i tarik gambar tu ke bawah kiri.




siap je nanty..korang tekan je mana-mana nanti muncul benda alah ni..kalau dah yakin tekan apply tu..kalau rasa gambar tu still tak kena lagi don't apply it ok...
"akak ila kalau dah tekan then nak ubah ?" *muka kompius*
haha..jangan risau...gambar kamu-kamu yang comel tu still boleh di adjust k...yang penting korang tekan gambar no2 yang kat atas ni k ^_^




jom tambah ayat pulak jom....tekan no1 tu then pilih jenis tulisan kat no2..no3 tu korang pilih saiz tulisan..sayang-sayang kalau tulisan yang ada tak cukup gedabak yang korang nak atau tak sekecik kuman yang korang nak, tulis je nombor kat dalam kotak tu..nanty dia muncul saiz korang taip..last sekali pilih warna untuk tulisan korang tu...kalau payah sangat nak carik2 colour..tekan2 dalam kotak besar tu..korang tekan je colour libraries..tinggal tekan je..




ha..kalau malas nak tekan banyak2 ni..serabut la mak aiiihhhhh....sonang je tekan je colour kat sebab kanan tu...yang kat bawah ni....senang je kan...hightlightkan tulisan korang then tekan2 colour yang sesuai. easy !





dah settel..korang tekan butang yang i bulat kuning tu cari save for web tekan ia dan save...nanti ada muncul benda alah lagi..tp i dah penat menscreenshot..lagipun benda tu..korang tak payah tekan apa2 just tekan ok dan siap...
okey..yang i bulat merah tu...tu sangat penting k...contoh kalau korang nak adjust tulisan ke gambar ke..pastikan korang tekan landasan *pun bole* dia...setiap apa yang u all masukkan semua akan diberi landasan k



























ha...siap i label2 lagi..tak paham juga..telan air liur la i

kan dah siap header korang simple mimple je nak buat kan 
then apa lagi upload la kat blog korang yang shomel tu k !
good luck for new trial !
well done who have done !
sekian sahaja segmen bersama si ila
YEAH !!




















































wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

hari di depan lappy seharian




aloha..!
harini i make up habis i punya blog ni
uhuuuuu T.T penat
kepala pun dah berat
SANGAT !
ALHAMDULLILAH
puas hati dengan hasil melekatkan diri dengan lappy ni seharian
akhirnya tarraaa...
puji lah sikit..*buat muka shomel* ^00^
hahaha *clap tangan perlahan2*
korang tak nak puji takpe lah
i puji sendiri je hahaha...shanteekkk !
hahahaha
setelah habis merantau menjelejah pelbagai
rantau toturial dari blog2 lain
inilah hasilnya


tapi bukan semudah ABC tau
ada toturial yang bagi
setakat ala kadar je
so kene search blog lain
then ada yang bagi totu berjele2 tapi
hasilnya tarak
ade yang bagi tuto yang bila preview broken
WALAWEH !
nak menangis pun ada tadi
last2 pakai isi je mana2 rasa tempat dia
try and error
sampai lah bila preview menjadi
terer kan ila ni ?
kehkehkeh
angkal bakul tu
hahaha...
tapi ada satu je lagi i still tak puas hati
nak buat yang bila cursor sentuh line
ada garis2..
itu masih i tak mampu u
dah habis semua penjuru i search
siap ke blog belah barat nuh
tak jumpa juga
mata dan kepala pun dah berat kan
memang tak la nak sambung cari lagi
tu lain kali kut


setelah mendapat permintaan dari rakyat jelata beta yang comel2
^00^
esok pagi beta akan membuat tuto !
JYEAH..nantikan !
haha...kepada yang pentuto2 semua kat luar tu
hamba minta maaf bebanyak ye
bukan nak pailang cuma berkongsi
^_^


















                                                                                                                           




wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

kenapa menangis?








harini i nak kongsikan
satu benda kat u alls
ramai yang pelikkan kenapa mudahnya perempuan menangis
kenapa ? kenapa ? dan kenapa ?
secara peribadi i mudah sangat menangis
air mata cepat je turun



sampai satu ketika ada yang tanya kat i
"u ingat air mata u tu can change anything have done?
solve everything ?! u nangis pun tak kemana pun "
yup ! yes ! and true !
takkan kemana
but guys tolonglah tahu
bukan mudah kita nak face something
lagi-lagi benda yang berat sangat kita nak lepaskan
benda yang kita tahu kita fight pun belum tentu dapat
dan ada ketika kita dah tak mampu nak fight lagi
akhirnya kita berhenti
kita berhenti dan keluarkan semua
yang kita rasa
menangis , menangis dan terus menangis
der...jangan tipu la kau perempuan ke lelaki ke
sama je takde beza
kalau kau dah penat sangat nak kejar yang korang nak
then tak dapat padahal separuh nyawa dah bagi
mesti rebah punya airmata u
lagi orang-orang korang sayang
FAMILY kan ?
well...maybe perempuan lebih sikit
but still ada masa guys akan menangis

kenapa perlu menangis ?
nak berhenti fight ke ?
sayang-sayang semua , tidak
bukan berhenti
cuma berehat sebentar
dan cuba mencari ketenangan
supaya fikiran kita lebih matang
sebab kadangkala burden yang kita pikul ni
memang rasa dah tak terpikul
dah tak mampu nak bawa..
nak langkah selangkah pun rasa perit sangat
jadi , salah ke kalau kita berhenti melangkah seketika ?
tak kan?

dari kita simpan dan terus menyimpan
tak mustahil ia menjadi dendam kan ?
bukankah itu yang akan membawa kepada keburukan
sebab kita paksa diri bergerak fight
sampai bila dah taknak berhenti
keinginan yang melampau nak sampai destinasi
apa pun cara dihalalkan saja
bukankah itu memburukkan keadaan ?

percayalah
habis je korang menangis
korang akan lebih tenang
otak korang dah rasa ringan sikit
time ni lah korang fikir solution
korang tanam semangat
time ni kalau korang berkongsi menangis dengan orang lain
korang rasa bahagia sangat
korang rasa ada yang sayang korang

tapi jangan lupa doa
itukan senjata kita juga..
mungkin lebih afdal
menagis dan berdoalah di sejadah tu
INSYAALLAH
lebih tenang


*p/s girl2 semua gunaakan senjata rahsia kita ni *airmata*
 untuk lembutkan hati suami bila ada masalah
dari berlawan mulut
mesti sang suami beralah
then problem di solve dengan baik
insyaALLAH


*p/s guy if your girl come down tear beside you, it really not gentle ok ?
make her cool down
dan kalau kamu menangis
bila menghadapi orang yang kamu sayang *keluarga*
it really cool
ye lah dari korang angkat tangan
i ada kawan yang bapak dia bila anak-anak dia buat silap
dia akan nasihat then menangis
dan tak pernah angkat tangan
it really cool
n sometime comel !
and believe it..ur family will love you
deeply until ur death
and the memory with you
they will remember until the end
^_^



                                                      
                                                                                                        

wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

mengenai giveaway




hei..hai..
mengenai segmen yang ila buat hari tu
minta maaf banyak2
memandangkan tidak mencukupi kuato
yang i nak
i terpaksa batalkan segmen tersebut
kepada yang menyertai maaf..ampun
mungkin dihari dan saat lain
i akan adakan semula giveaway tu
terima kasih banyak2 kepada yang sudi join segmen i tu
huhuhu..sedih ~~ sambutan memang sangat tak memberangsangkan
maaf sekali lagi ye comel semua
=)


wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

BUKIT TINGGI (Berjaya hill resort)




harini i rasa rajin pula nak update pasal tip cuti i
JYEAH  !
tempat cuti dalam negeri I dibesarkan
tempat I kesat-kesat hinggus
kejar sana-sini

WELCOME to PAHANG *clapclapclap*

harini I nak bawa u all kenali bukit tinggi
yang berada dekat dengan genting sempah
dekat je dengan KL
kalau dari kampus I tu pun
yang dari sungai besi
dalam sejam boleh sampai
dari tempat I korek-korek cacing time kecik tu pulak
kampung chenor, temerluh
amik masa 2jam lebih



I dah penah ke bukit tiggi 3 times
1st time dengan family
dan balancenye dengan kengkawan kampus
kat sini you all boleh la tenangkan jiwa tu
lagi-lagi yang belajar macam i
otak dah cramp kan belajar
take a break la kejap dear oii
boleh tenang jap


ok kat sini
kalau korang bolehla nak bajek luar Negara sini
sebab banggunan dia bermotifkan rom (colmar tropicale)
dan ada Japanese theme place lagi !
tak payah keluar Negara beb
kill two bird with one stone
dua tempat tu





bayaran masuk ke sini
RM12 untuk satu kepala *for children I tak tau..maaf T.T ..tak pernah bawakbudak2 pulak*
kalau korang datang bawah pukul 5 half price
tapi Japanese theme tu sebenarnya sepatutnya tutup pukul 6
I tau pun sebab the latest trip aritu sampai lambat sebab jem teruk
tapi enjoy..half price kan
sempat je I round2 japanese theme tu
then turun pun after6
hahahaha..takkan la pak guard tu nak halang kitewng keluar kan
nak tido dlm tu hape ?
so don’t worry la meyh

here we in japanese village :
























then yang colmar tu pulak 24 hour open
sbb banggunan2 tu hotel…
check it out our picture
































nice rite ?


ha…ni kat colmar tropicale
kat bawah jambatan
nice kan ?
I ni pantang nampak binatang
habis I hempuk
sampai menjerit2 angsa tu
kekekekeke









*gambar dengan kengkawan je ada..yg family lebur bila lappy kne setupsemula T.T*

actually banyak lagi tempat dalam ni
ianya sangat luas
tapi tu la
kengkangan masa satu
tak tau jalan pun yejuga
duit pun satu hal

katanya sini ada tempat kuda riding *ha..kasi rojak je bahasa kau ila ==’’*
temapat kasi arnab keldai makan
botanic garden
dan macam2
yang tu mohon maaf ye
korang try2 la skodeng2 internet nak tahu lebih lanjut
ok..peace yooo ! have a nice trip !




#upssss…lupa nak pesan jalan nak naik atas ke bukit tinggi ni sejibik macam ke Cameron
kepada yang tak tahan tu nasihat I bawa banyak2 plastik…satu lagi check betul2 minyak tu
kita nak mendaki tau..brake semua service tau..kalau rosak kat atas susah
jalan sempit..tak ramai orang pulak tu..senyap sunyi…kepada yang tak tahu jalan gunalah gps
kalau takde gps..nak hire pemandu pelancong…boleh…ade…sapa kata tak de
I kana de..jemput I kat sg besi..i drive bawak korang ke sana..tapi hulur2 la dlm rm30
hakhak >.<





















wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

Happy Apple