welcome..take a tour..but don't forget to follow and do comment. give some footprint to me do follow u too =)

hey i'm nuffnangerrr

mr. h12

SEGMEN : Blogwalking & Kenali IPT


Tadi ila adelah blogwalking-blogwalking selepas dapat link dari facebook
then ila terperasan juga la
wah asal ramai sangat post
SEGMEN : Blogwalking & Kenali IPT
macam ade yang menarik je..
setelah menyelongkar menyiasat *cewaahhh..lebih-lebih pulakkan ^oo^*
rupanya tuan tanah budak ni *upssss..maafkan saya tenenet* hehe...muda dari ila tu berani panggil budak..kehkehkeh..maap..maap..maap


Photobucket 


then..i think about it


“why not i just involve once..cik kak oii..kau pun baru masuk ke alam siber ni kan...cuba lah benda baru !haiyooo !*

then dengan rasminya *keluar percik-percik bunga api* terjadilah post ini
haha..well..well...semua syarat pun dah pun secara tak sengaja dah patuh pun...blog kak aisyah humaira dah lama pun ila follow... ^^


ok stop merapu
sekarang ila nak cerita mengenai kawasan yang menyebabkan ila secara automatik sharp...do anything in time ! hidup penuh dengan protokol ! yah !
cuba teka,cuba teka ipta mana agak-agak
yah ! tepat sekali Universiti Pertahanan Nasional Malaysia lah (UPNM) *clap-clap*
cop ! it really great lah kalau korang memang tahu pasal u ni ==’’ *salute*
haha...ila hari nak interview tu pun korang, tak tahu pun pasal ipta ni
semua ni rancangan mak ila..yang pohon U tu
ila redha kan je lah 




the only military university in Malaysia !
and it like a joke i am here == well awai’s daughter correct ? ...
mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasikan *bapak I ex-navi u all* haha >.<

before nak masuk u ni kena interview dulu dalam bulan 4(fasa 2) tak silap *almaklum lah hal 2tahun lepas kan*
interview university paling awal u all
ada dua fasa tau..fasa pertama tu guna result trial
ha ! abis trial try la apply..
macammana? ==! Okeyh I pun pergi fasa dua *blank~~*
try google ye cik adik-cik adik sekalian
maaflah xdapat membantu *menangis teresak-esak*
fasa 1st tu kawan I cakap dalam bulan 1. eh, ke bulan 2 ?
*ok kuat makan semut ! _lupa lagi*

ok dalam interview tu
ada dua jenis interview yang akan menentukan jenis bakal pelajar
*hentam sajalah..jenis bakal pelajar pun boleh**haha*
iaitu pelajar awam atau kadet
kalau korang ni memang jenis yang 

“auwww…lumpur u…eeeeeee….ala-ala pacat la..mak tolong…” 
atau jenis yang suka mengemukkan badan *tak suka sukan-sukan..lari2..aktif-aktif ni..nak anyam ketupan je
dengan bangga nya silalah ambil jadi awam
sehari je interview…save ur knowledge about military ok !
at least tahu la juga sapa menteri pertahanan kan ?..melampau la tu tak tau


en vice ceselor (baju no3) kita selaku kuasa kedua tertinggi dalam pertahanan di UPNM  selepas agong
dato' wira al latif *sila google..betul tak ejaan dia..i hentam kromo je ni*

yang rasa 

“I ni tough lah…setakat 100km tu takde hal lah..petik jari je..setakat ford roll, side roll…ruji I u all” 
atau pun nak belajar free…yup! This not kidding…101% your study sponsored by government…siap allowance sebulan rm1000 lagi…makan di tanggung beres… 
*jangan nak ternganga sangat mulut tu..tutup..!tutup...!*
haha…this is reality and true..korang tak lah brilliant mana pun boleh dapat…siap kawan I spm 3A je pun diseponsor fully… dan semua tu korang dapat until last semester…tak silap I 10tahun u all akan ada agreement dengan pertahanan…4 or 5 or 6 years korang belajar(ikut bidang) balance kerja…silalah apply jadi kadet..



terima kasih kepada sir google untuk random picture ni

interview kadet ni seminggu tau…orang kata sakit lah juga
seminggu trainingkan ! yang penting mental kuat !
pendapat i? eh,mahallah pendapat i
*kihkihkih*..hari pertama i apply kene reject ma...
mata i dah kabur
yang nak mohon kadet tu chaiyok ! gambateh !
pasti korang boleh buat punya…yaaa !!!





masuk pada hari pertama jejak UPNM pulak
hari 1st korang akan mengalami proses pendaftaran
yang kadet akan masuk dalam bulan 4 atau 5
kadet akan belajar hidup kat hutan
yeah ! camping ! camping ! *menari-nari* *harharhar ==” realitynya korang akan tahu nanty…jengjengjeng*
yang awam akan masuk hujung bulan 6
awam dengan kadet sama-sama akan berdaftar ye
yang sebulan awal tu daftar untuk cop 10jari
yang hari pendaftaran tu daftar jadi mahasiswa *bercahaya-cahaya*
tepat after korang bergelar mahasiswa/I UPNM..
ur movement dah pun kne adapt to move fast
kesana kesini SHARP in time



klau korang taknak kene mcam ni *ok ini hyperbola*


seminggu pertama korang akan alami proses suai kenal
kalau bahasa uni lain orentasi
tapi diUPNM kami gelar MOSIS
short to minggu orentasi mahasiswa/i
seminggu tu..sila tabah dan cekalkan hati ye
well…I sendiri mengeluarkan larva di dalam otak time orientasi ni
actually kalau korang dapat GREAT FASI plus GREAT TEAM MEMBER
101 % percently korang akan enjoy sampai

“nak MOSIS lagi…nak lagi..NAK..!!!”
so try enjoykan diri ye..i try it but fail *kwangkwangkwang*
try ur luck ye…good luck !
[disini kami diarah hafal lagu rasmi UPNM, mission dan motto..jadi bila-bila masa mahasiswa/I UPNM ditanya semua boleh jawab]

habis je MOSIS ! TERBAIKK ! tersebut bermulalah alam belajar korang…
copp! Ok I cerita ni untuk yang amik dari foundation tau..pure dari spm…
yang stpm lain cerita dia tau…but truly, I doesn’t little bit *broken English maker*  tak suka lah yang dari stpm or diploma or matrikulasi or whatever (we call freshly)  join us…huhu T.T susah senang dah bersama setahun dengan batch asasi kan ? macam korang lahkan dah biasa kawan keluar berdua then ade ketiga…ade yang macam takkene kan… nasihat i…try the best get in dari foundation..baru u all rasa kawww nye Uni ni..kalau freshly ni ehemhemhem *sakit tekak u*
tapi sekarang ALHAMDULLILAH fresh ke tak fresh dah boleh masuk sikit-sikit.

let continued…
sebulan I kat uni ni secara jujurnya airmata I mudah je turun
*haha..malu, malu, malu*
mental I tak kuat..ye la kucing masuk kandang harimaukan ^oo^ *auwww*
balik je darikelas meleleh je air mata kat bilik
tepon ummi abi..dengar je suara dah teresak-esak
well…tak best la kalau tak nangis *bela diri*
haha..silalah menangis nanty di uni anda…haha
*pengalaman tu..malu..malu..malu*

lecturer kat uni ni ada yang ok mcam u lain.ada yang terlebih ok ^^ 
“Disiplin itu penting !” 
when u got wrong ! u got scold or being warned *mental..mental*
time asasi I tu siap madam tu warning lebih dari sepuluh kali u all
“don’t think u are clever ! yours result pun macam hape ?! remember this thing ! I can fail all of you if I want..that my kuat veto” 
*ok kuasa veto tu I tambah*
haha siap dengan pandang hujung mata lagi…wow !
I nangis tak heran kut sebab foundation I short sem *kelam kabut u*
sebulan lebih je…apa jadah nak belajar sebulan yang berpuluh bab tu then final exam..ingat robot apa…our foundation paling malang..before and after tak de short sem..belajar ala lenggang mak kangkung je *grrr…grrr…rasa nak gigit-gigit je*

pensil pun jadilah  T. T



hukum hakam disiplin kat sini… kalau I cerita pun seminggu tak abis..yang pasti disiplin dalam apa jua… sini macam kat asrama dulu kala la ada sport check (sini panggil stand by bad) ha ! kalau u all ade cita-cita jadi tukang dobi *yang gantung baju selagi boleh kat bilik tu..kalau boleh semua dinding kasi tak Nampak* silalah kikis perangai tak senonoh korang tu..haisshhhh… tak suka betul tengok ‘view’ dinding baju tu..macam pasar malam pun ada…

yang jenis suka tempek tepung kat muka kasi putih seputi-putihnya , suka tonyoh gincu sampai merah menyala bibir dan seangkatanya…sila juga kikis..belajar sapu bedak kompek tu je k..nak over pun celak-celak je lah…yang macam kata kawan I *lelaki tahu ape ==’’* suka pakai kain langsir, alas meja tu berubah la ke tudung bawal yang satu tone je ye..paling gah dua tone la…klau korang masih berdegil..silalah terima cemuhan rakyat sekeliling sepanjang perjalan ke, didalam dan dan kepulangan dari kelas!
“kau ingat ni UiTM apeh ?!”
 UiTM juga kene. *lalala*


pasal cuti pulak….alahai *menangis-nangis…cuti kat Uni ni memang paling kedekut..paling sekejap u…kalau cuti 1 bulan setengah tu sujud syukur lah… *mata bersinar-sinar*… cuti kami sangat pendek

hubungan senior junior..?
ahaaa….don’t worry sini senior ‘jaga’ junior punya ma…lagi-lagi kadet…yah ! *isyarat bagus* sila cepat-cepat masuk kalau nak tahu macammana tahap ke’jaga’an senior yang sangat terbaik tu… ^oo^
sini u all.. boleh dikatakan semua kenal semua lah..tak macam uni lain..kawan terberanak kat sebelah bilik pun entah tau tak…sini semua cerita kami ‘kongsi’ bersama ! yahhh !



ok..nak cerita apa lagi ye ? ha..kalau u all belajar sini sebagai awam…byak berISTIGHFAR lah dengan penjual makanan kat sini…u all harga makanan diorang standard makanan hotel u…bukan rasalah..harga…seribu kali marah pun seribu kali tu juga sama…seriban kali bawak keatas pun sekosong~~~kosong~~kosong~~~
makanan macam hape tah...pekerja abi i buat lagi sedap *huh!*

apa lagi ? apa lagi ?
uniform? Ha..tak kira la kau awam ke kadet ke..baju no3..uniform tentera tu,,,bukan celoreng ye…uniform pergi keje tu..yang smart tu..wajib ada..harga dia ? wah… *keching-keching* koyak kocek habaq hang beratus-ratus gak la habis…kadet tak perlu risau sebab ianya PERCUMA !
classmate i time foundation *pp1 the best !**cari i,cari i..hehe*


lagi-lagi ? ok sebarang tanda tanya dan persoalan yang berada di minda *lalalala..keluar najua latip punya suara u* jagan segan silu Nampak kotak komen kat bawah…ha…taip je lah yang oiii…! Haha

sebagi konklusinya, ye belajar memang lah penat
kiteorang ni lagi penat walau awam je pu
tapi the great thing
kami dididik dengan disiplin
macam dah biasa kedengaran
kami ni campak mana-mana
INSYAALLAH boleh hidup...dah tak nangis dah
macam senior i yang dah kerja
dia tak rasa tension langsung
sampai rakan kerja dia terkezut you all
kerjanye tu kerja yg tension patutnya
but she endure it
and lastly i PROUD to be UPNM student

sekian terima kasih

duty, honor, integrity
#ha..kepada yang bakal masuk ke alam UPNM maybe muka i ni you akan hadp first-first..haha i ni penyambut kehormat pelajar baru selaku barisan fasi@upnm *pepandai kau je ila*
last foundation take..i yang tukang sambut mereka kat pejabat kolej
"welcome2... ^^"
penat senyum wooo
























wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

8 comments:

Husna Humairah said...

Laaaaa, UPNM jeee. dekat dgn rumah sy. hahaha sy sekolah dkt SMK BTS je tahun lepas ;) hehehe tp sy x minat nak masok UPNM. seram lah, kena kawad-kawad bagai T_T

okay :) terima kasih sebab join. saya dah follow back.

jangan lupa blogwalking juga peserta lain --> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/p/senarai-peserta-segmen.html

nantikan pemenangnya ya! sila ke cbox sy dah brtahu samada anda pngguna clcom/maxis/digi *utk mmudahkan sy beli topap,sekiranya anda menang :)

Khaulah Awai said...

hahaha,,,UPNM jee~~???
okeyh ^^ hehe
mula-mula memang la rasa leceh nye lah mak aii
kne kawad bagai
lama..jadi dh perkara normal
hahahaha....
thank too...
insyaallah
ila masuk pun sekadar nak berkongsi ^^

Nina Maslizza said...

Wah,,, hari tu trfikir juga nk masuk sebab suka benda2 lasak..tapi al maklum la,,orgnya kecill.so syarat fizikal x lepas.. Dari swegmen y sama, blogwalking n done follow you.. visit me kalau sudi http://ninamaslizza.blogspot.ru/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

Arita Atira said...

salam..dari segmen yang sama... saje terjah.. done Follow here.. Follow Me Back.. Tq and GOOD LUCK ! !

http://tirasigigiarnab.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

Yong Baiaah said...

dari segmen yg sama

http://ceritasukadukasaya.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

done follow you :)

nicosikura said...

pin.. pin.. pon.. pon.. ^_^ hai budak UPNM.. jom melawat UPSI.

http://kurakuramenari.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

fardiyah said...

wah ni mesti fizikal dan mental kuat ni :D tabik lah ^_^

http://fardiyah.blogspot.com/2013/02/segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

Husna Humairah said...

PERHATIANNNNNNNNN!

Pemenang dah diumumkannnn--> http://milikhusnahumairah.blogspot.com/2013/02/pemenang-segmen-blogwalking-kenali-ipt.html

Adakah anda pemenangnya? CHECK IT OUTTTTTT! :D

Happy Apple