welcome..take a tour..but don't forget to follow and do comment. give some footprint to me do follow u too =)

hey i'm nuffnangerrr

mr. h12

STEP NAK DAPATKAN TEMPAT LI/ INTERNSHIP/ PRAKTIKAL



As usual thing la kan kebanyakan universiti mesty letak syarat "kau nak grad kau li/praktikal". ya. my university do same thing. and the slack one is the semester that universiti 'kesayangan' i ni state praktikal jatuhnya pada 2nd last sem. arghhh shittooo. steghess jemah. I have been plan kot. last sem praktikal. give all out *best ever*. then kene serap sbb perform. skaly shittoo. 2nd last sem. dan kebnyakkan company, klau kau bukan last sem. kau bagi all out. perform dh over dr ceo pun. company tu peduli hapeee…takde makna nk tunggu kau habis study. shake hand and goodbye je la… so then. klau korang dh tau yg li or praktikal kau bkan last sem. klau ada masa lagi. pergi lah fight suruh buat last sem. pergilah

ok kembali kepada step camne nak dapatkan tempat li.
perkara pertama sekali kau fikir la mana company idaman kau yang kau nak sngat buat praktikal. senaraikan. cara detail pasal company tu. perkara paling penting No phone hr deparment. hr deparment ni lah yang serap kau masuk bkan head deparment-department kau punye bidang. contoh kau bdang makenikal. kau dpt no pegawai pling tinggi dalam makenikal industri pun takde guna der. so concern dgn hr je la ye. hr stand for human resourse atau dimelayukan sumber manusia.


second, kau dh dapat no ke email ke apa2 lah berkaitan dengan pegawai hr. kau terus contact tanye bidang kau ada disediakan tempat praktikal tak. ok untuk pengetahuan umum la kan. sila open minda korang. jangan set yang company akan mnyediakan tempat praktikal bagi jenama yang dikeluarkan. contoh mcm tmpat i. I praktikal dalam bidang sumber manusia di HOSPITAL. yes, even lecture I pun terkejut “are you sure you do your praktikal in hospital?”. yes am i. even kat hospital ni sediakan tmpat praktikal bagi bidang it, engineering, kaunseling, keagamaan dan banyak lagi bidang. NOT JUST FOR MEDICINE. so redah je call mana2 company kau berkenan. dont expect anything. redah je.

ketiga, dia kata nanty dia proceed ke ape. suruh anta ini dan itu. ha, kau follow je the order. time ni sampai lah sebulan pertama praktikal. kau behave je. follow je *auk jenis anjing baik je*. dah lepas sebulan pandai2 lah korang naik kepala pelan2 tapi agak2. kau pandai makan pandai simpan.

jgan bru sebulan kau dah bingit2 call hr department. I have been placed under selecting candidate for intern so I have a few complain from hr officer. bru sebulan hantar resume dah call macam apa. hantar dah la LAMBAT. ye. I pun kene sindir kot. ye kita tersepit uni dah bingit2 nk confirmation tp company nk proceed macam2. so tadah telinga je. jadi KALAU BOLEH. hantar la resume ke apa 3bulan sebelum praktikal. sebulan setengah lepas hantar brulah start tanya2 kalau dapat ke tak. dan selalunye diorg akan beri jawapan secara mulut. kira kau dapat tapi surat tak keluar lagi. selalu benda ni jadi sbb surat kau kne hold pejabat sana sini, itu yg lambat. tp kau  mmg confirm dah dpat. even it a usual thing u got confirmation placed in your first week you have been reported yourself. so xpayah panic kalau uni kau dh bising2 xde surah confirm klu hr department ckap kau mmg dh terima. be cool and lapor diri.

and DONE!


base on member sekufu batch I punya internship experience
elaun paling tinggi diterima setakat ni (course HR)
1. RM1,000- SBM MALAYSIA SDN BHD/month
2. RM 900- PETRONAS KLCC
3. RM 800- PETRONAS KERTEH/ PETRONAS *kt kl gak tp xingat nama pe*
4. RM 700-500 - Banyak gak company. swasta arrange ni lah
5. rm15/day agensi kerajaan



so dah tertunai lah janji nak share pasal pengalaman li i. so then goodluck pada yang mencari tempat kerja. susah2 kau mintak kat bousted heavy industry ke. situ pun slalu nk guna orang. sapura kencana ke. mana2 lah. usaha tangga kejayaan kan. sila rajin cari. dan rajin call hr deparment. good luck.











wahai tuhanku ampuni lah dosa kami , kedua ibubapa kami , dan seluruh umat islam serta selamatkan bumi palestin..amin... dah habis doa ? jom komen, follow ^_^

Happy Apple